Blog – verhaal om van te houden

Ik hou van huizen waar een verhaal aan vastzit. Een bijzonder verhaal, een verdrietig verhaal of zelfs een lastig verkoopverhaal… kom maar op! Let wel, als makelaar verkoop ik heel graag mooie, courante woningen in gewilde wijken. En ook voor mensen die om puur rationele redenen verhuizen ga ik voor de beste prijs. Daar ben ik voor natuurlijk. Maar het voegt voor mij zeker wat toe als ik ook op andere vlakken het verschil kan maken.

Een huis kopen is hartstikke leuk en spannend, als je alle makelaarswebsites mag geloven (en dat is het ook, anders was ik natuurlijk wel wat anders gaan doen). Maar pas op, de redenen waarom je moet of wilt verhuizen, kunnen heel verdrietig zijn. Een zoekopdracht bijvoorbeeld voor een stel dat uit elkaar gaat en snel een tweede woning nodig heeft. Ronduit een verdrietig verhaal. Maar wel een verhaal waar ik als makelaar extra hard voor wil lopen. Om er juist in deze vervelende situatie toch het beste van te maken.

Een scheiding is een van de vervelendste redenen om te verhuizen. De woning die verkocht moet worden, vertegenwoordigt veel meer waarde dan de optelsom van woonoppervlak en inhoud. Hij staat symbool voor een leven waar afscheid van wordt genomen. Het is de woning die twee mensen ooit samen kochten, met het idee voor altijd bij elkaar te blijven. De plek waar het al een hele tijd niet meer gezellig was, maar toch: het was thuis. Ook voor eventuele kinderen, die moeten gaan wennen aan twee ‘thuizen’.

Het is een ingewikkelde situatie met veel vraagtekens en vaak ook financiële onduidelijkheid. Wie blijft, wie gaat en wat kun je dan betalen? Verkoop je het huis en deel je de opbrengst? In al die onzekerheid kun je als makelaar, die zelf niet de druk voelt, voor de beste verkoopprijs gaan. Maar bovenop dat alles, waar je meer dan waar ook het verschil kunt maken: je kunt rust brengen, ruimte geven en tijd nemen om te luisteren. Niet als makelaar, maar als mens.

Luisteren naar het verhaal dat vastzit aan dit huis. Zo’n verhaal is natuurlijk zelden fraai, maar de mensen die het vertellen zijn dat wel. En daarom hou ik er toch van als makelaar: huizen met een verhaal. Kom maar op!

Ties